Περιποίηση τραυμάτων στο σπίτι – Ποια ιατρικά αναλώσιμα πρέπει να έχετε στο ντουλάπι σας
Οι καθημερινοί τραυματισμοί είναι συχνό φαινόμενο σε κάθε ηλικία! Μία απροσεξία μπορεί να είναι αρκετή για να προκαλέσετε μία ανοιχτή πληγή που χρειάζεται φροντίδα για να μην μολυνθεί. Η φροντίδα της με μία γάζα ή έναν επίδεσμο πρέπει να γίνεται προσεκτικά, βελτιώνοντας τις συνθήκες επούλωσης και προσφέροντας ένα στεγνό περιβάλλον περιμετρικά της πληγής.
Αναγνωρίστε τη σοβαρότητα της πληγής
• Τομές – κοψίματα
Προκαλούνται από αιχμηρά αντικείμενα στην επιφάνεια του δέρματος. Συνήθως συμβαίνουν στο πρόσωπο και τα χέρια. Μεγάλη αιμορραγία να περιμένετε μόνο αν οι πληγές είναι βαθιές και επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία. Μία τομή μπορεί να φτάσει μέχρι το οστό, όπου απαιτείται ιατρική περίθαλψη σε νοσοκομείο.
• Αμυχές – γδαρσίματα
Πιο χαλαρός και επιπόλαιος τραυματισμός που σχίζει το δέρμα. Οι αμυχές είναι άνισες στην μορφή τους και πιο αμβλείς από τις τομές.
• Εκδορές
Πρόκειται για γρατζουνιές που δεν ξεπερνούν την επιφάνεια του δέρματος. Συνήθως συμβαίνουν σε γόνατα, αστραγάλους, αγκώνες και είναι συνήθεις σε μικρά ενεργητικά παιδιά.
Χτυπήσατε και είστε στο σπίτι ή τη δουλειά
Στόχος σας είναι να κρατήσετε καθαρό το τραύμα είτε χρειαστούν ράμματα είτε όχι. Πάντα με σεβασμό στους γύρω ιστούς του δέρματος μπορείτε να πετύχετε αιμόσταση.
Επίδεση
Αρχικά πρέπει να γίνει νεαροποίηση τραύματος με υγρές ή στεγνές γάζες. Στην συνέχεια ένας βαμβακερός επίδεσμός μπορεί να απομακρύνει τα περιττά υγρά, ασκώντας ήπια πίεση. Διάφορα γέλη, διαπερατές γάζες και αφροί μπορούν να προσφέρουν καθαριότητα και στήριξη στην περιοχή.
Tips για την οικιακή περίθαλψη τραύματος
Αν η πληγή δεν είναι ανοιχτή και γι’ αυτό δεν την καλύψατε με κάποια γάζα, μπορείτε να κάνετε ντουζ μετά από 24 ώρες για λόγους υγιεινής και γρήγορης επούλωσης. Την περιοχή της πληγής στεγνώστε την πάντα με μία καθαρή, στεγνή και σιδερωμένη πετσέτα.
Αν το τραύμα είναι επώδυνο λάβετε απλά παυσίπονα (Panadol, depon). Οποιαδήποτε άλλα φάρμακα μπορείτε να τα πάρετε μόνο με συνταγογράφηση από τον γιατρό σας.
Αν έχετε δέσει το τραύμα και βραχεί ο επίδεσμος, πρέπει να αλλαχθεί αμέσως. Όταν έρθει η ώρα αλλαγής του επιδέσμου και δεν είναι εύκολη η αποκόλλησή του, δοκιμάστε να τον μουλιάσετε στο νερό και να τον τραβήξετε απαλά. Οι κλασικοί αυτοσυγκρατούμενοι επίδεσμοι που μπορείτε να βρείτε εδώ, αφαιρούνται πανεύκολα.
Όταν σχηματιστεί πάνω στην πληγή μία κρούστα μην την αγγίζετε, ούτε ξύνετε μέχρι να πέσει από μόνη της.
Όταν πλέον το δέρμα επουλωθεί, αποφύγετε την ηλιακή ακτινοβολία και φορέστε προστατευτικά βαμβακερά ρούχα αν η πληγή είναι σε μέρος που καλύπτεται.
Καλό είναι κατά τη διάρκεια της φροντίδας τραύματος να φοράτε αποστειρωμένα χειρουργικά γάντια Latex. Τέλος, μην ξεχνάτε ποτέ να έχετε στον χώρο σας τα απολυμαντικά υγρά για τα χέρια όπως το Manusept Gel, που προσφέρουν άμεση αντισηπτικότητα και προστασία από τη μετάδοση μικροβίων.
Απαραίτητο επιδεσμικό υλικό για το φαρμακείο του σπιτιού: γάζες, επιθέματα, βαμβάκι, επίδεσμοι, strips, betadine, οινόπνευμα.